Блискавки для одягу та їхня класифікація

Сучасні блискавки для одягу мають безліч переваг. Вони зарекомендували себе як зручні й універсальні застібки, але, разом з тим, потрібно знати їхні різновиди, щоб застосовувати за призначенням, тим самим продовживши термін їхньої служби.

Різновиди застібок-блискавок

При виробництві змійок використовуються різноманітні матеріали: нейлон, метал, пластик. Часто саме тип основного матеріалу впливає на подальше призначення застібки. Тасьма блискавки також може бути виконана з матеріалів різних видів, різної щільності та товщини. Крім зазначених відмінностей, при виборі застібки важливе значення має забарвлення.

Кожен із типів блискавки має як свої плюси, так і мінуси, залежно від умов експлуатації виробу. Наприклад, синтетичні змійки - гнучкі та стійкі до впливу вологи, але при цьому вони не такі довговічні й міцні, як металеві змійки. Блискавки з металу, завдяки своїй відмінній зносостійкості та міцності, застосовуються при виготовленні зимового, спортивного й туристичного одягу зі щільних тканин.

Незалежно від типу та призначення, кожна блискавка за своєю будовою складається із зубців, тасьми, бігунка, стопперів та пуллера. Тасьма служить для кріплення (пришивання) блискавки до виробу. Бігунок під час руху вгору або вниз відкриває/закриває змійку методом з'єднання і роз'єднання зубців, закріплених на тасьмі. На кожній з половин тасьми розміщені спеціальні заклепки, щоб собачка не вилетіла з блискавки як знизу, так і вгорі.

Класифікація найзатребуваніших різновидів блискавок

  1. Блискавка нероз'ємна синтетична. В її основі - пластикова волосінь, вплетена в тасьму. Такі застібки - легкі та компактні, їх застосовують для літнього й ошатного одягу з тонких тканин.
  2. Нероз'ємна металева. Така блискавка не роз'єднує дві деталі виробу до кінця, оскільки її нижні частини скріплені між собою. Основні плюси металевої блискавки - міцність та зносостійкість, при цьому контакту металевих зубців з водою краще уникати. Використовують такі застібки найчастіше для текстильних виробів із деніму та інших міцних тканин, а також верхнього спортивного одягу.
  3. Роз'ємна блискавка. Цей вид застібки зустрічається досить часто. Роз’ємна змійка дозволяє повністю роз'єднати дві частини виробу. Такі застібки можна купити для одягу, чохлів, туристичного спорядження та інших побутових виробів.
  4. Потаємна (невидима). Зубці такої блискавки дуже маленькі, виконані з пластику. Її головна особливість - непомітність. У застебнутому вигляді така застібка має вигляд звичайного шва та її майже не видно. Застосовують потаємну змійку для вшивання в сукні, брюки, спідниці, ошатний і святковий одяг, виконаний з легких тканин.

Ми ознайомили вас з класифікацією сучасних блискавок, щоб при їх купівлі була цілковита впевненість у правильності вибору. Якщо все-таки є деякі сумніви, то найкраще проконсультуватися з менеджером інтернет-магазину швейної фурнітури Zipper.

Поділитись в соцмережах: